מה זה הערכת שווי חברות? הסבר ודוגמה קצרה

"אין לך מתת גדול מן הכוח להעריך דברים לפי שוויים האמיתי" -פרנסואה דה לה רושפוקו

רבים מתעניינים בפענוח שם הקוד הערכת שווי חברות. בפרט, הם מתעניינים בשאלה כיצד מבצעים הערכת שווי ומהן ההנחות בבסיסה. לפני מספר שנים, כאשר ישבנו לדבר על הנושא, סקרנו את הספרות הרבה באנגלית והדלה בעברית, ולהפתעתנו, לא ממש הצלחנו למצוא מקום אחד ידידותי שיסביר את הדברים בצורה טובה. כלומר, היו ספרים די טובים שדיברו על תזרימי מזומנים, על ביטאות, על שיעורי היוון ועל מכפילים, והיו גם אתרים שעסקו בנושא, אך לא מצאנו מקום אחד שיסביר לנו את הדברים בגובה העיניים מבלי לוותר על עומקם של ההסברים (או כמו שאיינשטיין אמר : "Everything should be made as simple as possible, but no simpler"). בסוף, אם דאגתם, הסתדרנו איכשהו, אבל זה לא אומר שגם אתם צריכים לעבוד כל כך קשה…

הערכת שווי חברות - פירוק גורמי המאזן

אז למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים הערכת שווי חברות? במרבית המקרים, הכוונה היא מציאת שוויו הכלכלי של הונה העצמי של חברה (הריבוע השמאלי התחתון, הצבוע באפור בהיר), באמצעות מגוון שיטות שאמורות בסוף להביא לאותה תוצאה. בערך. מהסתכלות ראשונית באיור ניתן להיווכח שלמעשה, הערכת שווי חברות די דומה לחישוב עם בדידים שהיינו עושים בבית הספר היסודי.

אז איך עושים את זה? ככלל, יש שתי דרכים מרכזיות להגיע לשווי המניות, וכאשר הן משתמשות באותו סט הנחות, שתיהן אמורות להניב את אותו שווי.

  1. חישוב שוויה הכלכלי של הפעילות (המלבן הוורוד) ולאחר מכן לחלץ את שווי ההון העצמי – לפי הדרך הזו, אנו רוצים להגיע משוויו של המלבן הוורד לשוויו של המלבן האפור-בהיר, ולכן, כנגד כיוון השעון, נוסיף ונחסיר את הגדלים שבתרשים עד אשר נגיע לשווי ההון העצמי (נדגיש: לא מדובר במאזן הנקוב בערכים חשבונאיים – הערך של כל גורם הוא השווי הכלכלי שלו). חישוב שווי הפעילות עצמו והשווי של שאר המלבנים יכול להיעשות במגוון של דרכים, אך המרכזיות שביניהן הן שיטת היוון תזרים המזומנים או שיטת המכפילים.
  2. חישוב ישיר של שווי ההון העצמי – מאידך, אפשר גם לחשב ישירות את שוויו של ההון העצמי, באמצעות מגוון של שיטות והתוצאה שתתקבל תהיה שווי המניות של החברה, ללא צורך בביצוע התאמות כמו בשיטה הקודמת. על פניו, נראה שעדיף לחשב ישירות את שוויו של ההון העצמי, אך מאחר ופעילות החברה היא הדרייבר המרכזי של שווי המניות, ובשל העובדה שחישוב שווי הפעילות מטפל בצורה אלגנטית ברמת המינוף של החברה, מרבית העבודות הרציניות עושות שימוש בדרך הראשונה לצורכי הערכת שוויה של חברה. למעשה, הענפים היחידים בהם נרצה לחשב את שווי ההון העצמי בצורה ישירה הם ענפים פיננסים, כמו בנקאות או ביטוח, מאחר ואצלם רוב הפעילות סבה סביב ההון העצמי ולא סביב הנכסים התפעוליים.
חשוב לומר: שתי הדרכים שמנינו הן לא שיטות בפני עצמן להעריך את שווי המניות, אלא רק סדר פעולות שנדרשות אחרי שכבר מצאנו את גודלם של הריבועים הצבעוניים. מציאת הגודל של הריבועים הצבעוניים היא החלק המסובך, ויש כל כך הרבה שיטות לעשות זאת עד שהחלטנו לכתוב על כך ספר.

הערכת שווי חברות, הלכה למעשה. משווי פעילות לשווי הון עצמי

נניח את ההנחות הבאות:

  • שווי הפעילות שחישבנו הינו 100 ש"ח,
  • החברה מחזיקה בבניין משרדים שאיננו משמשת את פעילותה – שוויו בספרים 200 ש"ח ושווי השוק שלו 30 ש"ח,
  • לחברה תיק השקעות ששווי השוק שלו 20 ש"ח,
  • לחברה חוב פיננסי בגובה 40 ש"ח.

כאמור, נרצה לצאת משווי הפעילות לשווי ההון העצמי, באופן הבא:

הערכת שווי חברות - סדר פעולות

שווי החברה הכולל הוא סך שווים ההוגן של כל הנכסים שברשותה, למעט נכסים פיננסים. בדוגמה שלנו, שווי החברה הכולל הוא 130 ש"ח: \(100+30=130\). שימו לב שלא השתמשנו בשווי המבנה כפי שהוא מוצג בספרי החברה אלא בשווי השוק שלו.

החוב הפיננסי נטו של החברה הוא 20 ש"ח: \(40-20=20\).

שוויו ההוגן של ההון העצמי הוא שווי החברה בניכוי החוב הפיננסי נטו שלה – 110 ש"ח: \(130-20=110\)

אם החברה הנפיקה 10 מניות (כמה נוח…), השווי שמצאנו למניה בודדת הוא 11 ש"ח: \(\frac{110}{10}=11\).

על אף ששתי הדרכים שמנינו בתחילת הפוסט אמורות להביא לאותה התוצאה, חילוץ שווי ההון העצמי מתוך שווי הפעילות שם זרקור על זיהוי הפרמטרים שחשובים ליצירת ערך עבור העסק של החברה, ולכן נחשב לדרך עדיפה בעיני מרבית העוסקים בפרקטיקה. השיטה המרכזית לחישוב שווי הפעילות, היוון תזרים המזומנים, מהווה את מרכזו של ספר זה ואנו סוקרים אותה לעומק בפרקים 3-6.

10 תגובות
  1. daniel
    daniel אומר:

    היי , אני ממש תוך כדי למידה למבחן בנושא , אתרכם תרם לי רבות ויתרום עוד בהמשך הלמידה בחודש הקרוב — ניכרת השקעה ענקית שלא ניתן למצוא בכל דפי האינטרנט כולל ה"ספר".

    תודה רבה

    הגב
  2. שמוליק
    שמוליק אומר:

    שמע אתה תותח !!!
    חבל שאינני חלק מכתיבת הספר הזה. אם הספר כתוב בבהירות ודייקנות כפי שאתה מציג באתר זה חייב להיות רב מכר או לפחות ספר חובה באקדמיה
    הייתי ממליץ לך ליצור קשר עם פרופ' יורם עדן לקידום מכירות הספר

    הגב
    • ערן
      ערן אומר:

      תודה רבה שמוליק :)
      הספר כולו נמצא באתר, כך שאתה יכול לראות בעצמך אם הצלחנו במשימה.
      לגבי פרופ' עדן, האמת היא שהוא אחד מהבודדים שעדיין לא יצא לנו להיפגש עמם. אני מקווה לשנות זאת בשבועות הקרובים.

      הגב
  3. גלעד
    גלעד אומר:

    ואם לחברה יש נדל"ן (הרבה נדל"ן) איך אתם מבצעים את ההערכה ?

    הגב

פינגבקים וטרקבקים

  1. […] שווי השוק של ההון העצמי הינו 4 מיליון ש"ח. מאחר ולחברה שלנו אין חוב זהו גם שווי הפעילות, אבל לא תמיד זה יהיה כך. להסבר מקיף אודות ההבדל בין שווי פעילות לשווי הון עצמי, פנו לכאן. […]

  2. […] שווי השוק של ההון העצמי הינו 4 מיליון ש"ח. מאחר ולחברה שלנו אין חוב זהו גם שווי הפעילות, אבל לא תמיד זה יהיה כך. להסבר מקיף אודות ההבדל בין שווי פעילות לשווי הון עצמי, פנו לכאן. […]

  3. […] שווי השוק של ההון העצמי הינו 4 מיליון ש"ח. מאחר ולחברה שלנו אין חוב זהו גם שווי הפעילות, אבל לא תמיד זה יהיה כך. להסבר מקיף אודות ההבדל בין שווי פעילות לשווי הון עצמי, פנו לכאן. […]

  4. […] שווי השוק של ההון העצמי הינו 4 מיליון ש"ח. מאחר ולחברה שלנו אין חוב זהו גם שווי הפעילות, אבל לא תמיד זה יהיה כך. להסבר מקיף אודות ההבדל בין שווי פעילות לשווי הון עצמי, פנו לכאן. […]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *